Warszawa, 07.02.2018 | Komunikaty prasowe | Fotografia i audio Nowy aparat Olympus PEN E-PL9: niezwykle funkcjonalny dotykowy ekran i zdalne sterowanie za pomocą aplikacji

niewielki i lekki PEN E-PL9 kryje w sobie ogromne możliwości. Najnowszy bezlusterkowiec jest kompatybilny z ponad 20 dostępnymi obecnie obiektywami Olympus M.Zuiko, m.in. z M.Zuiko Digital 45 mm F1.8, który pozwala uzyskać imponujące efekty, takie jak miękkie rozmycie tła (bokeh). Miłośnicy filmowania docenią wydajną stabilizację matrycy oraz nagrywanie w rozdzielczości 4K. Olympus E-PL9 posiada wbudowaną lampę błyskową i pozwala publikować zdjęcia w sieci dzięki Wi-Fi oraz systemowi Bluetooth. Nowy tryb Advanced Photo daje szybki dostęp do wszystkich trybów fotografowania.

Aparaty i obiektywy

PEN E-PL9 będzie dostępny od połowy marca 2018 w trzech wersjach kolorystycznych: białej, czarnej i brązowej.

Ekspresja

Olympus PEN E-PL9 wyposażony jest w dotykowy ekran z intuicyjnym menu dającym szybki dostęp do najważniejszych ustawień i wielu kreatywnych funkcji. Specjalne suwaki pozwalają dostosować jasność, kolorystykę oraz kontrast. W trybie AUTO aparat wykrywa twarze, grupy osób, a nawet ruch i sam wybiera optymalne parametry fotografowania. Po odchyleniu ekranu E-PL9 automatycznie przełącza się w tryb selfie. Przed opublikowaniem zdjęć na portalach społecznościowych można zastosować tryb e-PORTRET, aby wygładzić cerę i poprawić koloryt skóry.

Intuicyjna obsługa

PEN E-PL9 posiada 16 filtrów artystycznych, w tym najnowsze filtry Bleach Bypass oraz Instant Film. Pierwszy z nich zwiększa kontrast, redukuje nasycenie i zmienia charakter fotografii. Drugi tworzy obraz, który ma nowoczesny styl i nostalgiczny charakter – dzięki wbudowanej lampie błyskowej ciemne obszary zdjęć zrobionych w nocy zyskują delikatny, stylowy zielony odcień, a skóra fotografowanej osoby nabiera ciepłego blasku. Filtry artystyczne można wybrać za pomocą dotykowego ekranu, a efekty weryfikować w czasie rzeczywistym.

Aby wybrać program tematyczny, wystarczy dwukrotnie dotknąć przykładowe zdjęcie zrobione przy zastosowaniu danego programu, a aparat automatycznie aktywuje najlepsze ustawienia. Tryb Advanced Photo (AP) ułatwia dostęp do funkcji niegdyś głęboko ukrytych w menu. Tworzenie wymarzonych wielokrotnych ekspozycji, pięknych portretów nocnych, panoram, a także korzystanie z Live Composite, HDR czy focus bracketingu jest niezwykle komfortowe!

Udogodnienia

Przydatne wskazówki dotyczące obsługi E-PL9 zawierają przewodniki wideo dostępne w bezpłatnej aplikacji Ol.Share. Bluetooth LE oraz Wi-Fi gwarantują stałą łączność najnowszego bezlusterkowca ze smartfonem – teraz do smartfona z zainstalowaną aplikacją można importować zdjęcia zapisane w aparacie schowanym w torbie fotograficznej.

Jakość dzięki technologii

Olympus PEN E-PL9 wyposażony jest we wbudowaną stabilizację obrazu (IS) oraz szybki procesor TruePic VIII stosowany również we flagowym OM-D E-M1 Mark II. Dzięki niemu możliwe jest fotografowanie z krótszym czasem otwarcia migawki i uzyskanie ostrego obrazu w trudnych warunkach oświetleniowych. Intuicyjny w obsłudze ekran pozwala jednym dotknięciem wskazać obiekt, na którym chcemy ustawić ostrość, i który chcemy sfotografować (funkcję tę można oczywiście wyłączyć, aby robić zdjęcia, naciskając spust migawki). 121 punktów AF pokrywających około 80% kadru pozwala ustawić ostrość w dowolnym miejscu na ekranie.

Obiektywy

E-PL9 jest kompatybilny z ponad 20 dostępnymi obecnie obiektywami Olympus M.Zuiko oraz z szeroką gamą starszych obiektywów (przy zastosowaniu różnych adapterów). Użytkownicy aparatów PEN najczęściej sięgają po M.Zuiko Digital 45 mm F1.8 oraz M.Zuiko Digital ED 30 mm F3.5 Macro. Pierwszym z nich uzyskamy miękkie rozmycie tła (bokeh), drugim wykonamy imponujące zdjęcia makro przedstawiające najdrobniejsze detale, np. szczegóły biżuterii, żywności lub kwiatów.

Zestawy i dostępność

• Olympus PEN E-PL9 – korpus. Dostępny od połowy marca 2018.
  • Olympus PEN E-PL9 z obiektywem M.Zuiko Digital ED 14-42 mm F3.5-5.6 EZ Pancake. Dostępny od połowy marca 2018.

Dodatkowe akcesoria

Śledź nasze oficjalne konto na Instagramie (@olympus_pengeneration) oraz nasz blog PENGeneration (https://my.olympus-consumer.com/pen_generation), który zawiera wiele ciekawych informacji dotyczących funkcji i dodatkowych akcesoriów.

Gwarancję aparatu PEN E-PL9 można bezpłatnie przedłużyć o 6 miesięcy**.

Specyfikacje produktów mogą ulec zmianie bez uprzedzenia. Aktualne specyfikacje znajdują się na stronie www.olympus.pl/pen .

* Tryb AUTO pozwala stosować ISO 6400 (PEN E-PL8: maks. ISO 3200) – krótszy czas otwarcia migawki przy zachowaniu wysokiej jakości obrazu.
** Sześć miesięcy dodatkowej gwarancji w kraju zakupu.

Grafika i filmy

Pobieranie

Male Contact Icon

Tomasz Mrzygłód

Olympus Polska Sp. z o.o.

Telefon: +48 22 366 00 77
e-mail: biuro.polska@olympus-europa.com